Què és 2.0? Metodologies per a la cocreació cultural

En els tallers de gestió cultural que van tenir lloc a Tarragona el passat mes de juny, Teresa Fèrriz va ser molt inspiradora; davant de la pregunta “què és 2.0”, la resposta va ser clara: són les metodologies que utilitzem per cocrear.

La mentalitat 2.0, doncs, força un canvi de xip important dins del món cultural; es tracta d’un paradigma en què, per fi, s’introdueix la participació real de la gent en els projectes desenvolupats per administracions i organitzacions. És més, amb el 2.0 s’implanta la cocreació, la possibilitat de construir-los conjuntament.

Les xarxes socials són, sense dubte, eines que ens ajuden a assolir aquesta cocreació. Ara bé, això sí, sempre que les utilitzem no només com a mitjà, sinó també com a medi. Sovint, des d’una mentalitat 1.0, pensem només en la virtut que tenen de difondre informació directa, però, precisament, el seu valor es troba en el fet que et permeten conversar amb persones amb nom i cognoms, de tu a tu i establint un compromís real.

Sovint em pregunto, per exemple, si cal que un ajuntament o un altre tipus d’organisme obri una pàgina a facebook per donar informació sobre les activitats que organitza. Potser sí, però el que cal tenir clar és que, si s’utilitza aquesta xarxa social només com un tauler d’anuncis, amb la mentalitat de presentar-la com un aparador, s’estan obviant totes les possibilitats que t’ofereix a l’hora de fer circular els materials que configurin un terreny paral·lel, més ric, més complex, més real, més identitari que les activitats presencials pròpiament dites. Fotografies, vídeos, enllaços, opinions, preguntes, propostes… poden dibuixar les fronteres d’un microcosmos de compartició real i col·lectiva.

Per això és tan important tenir clars els objectius, les oportunitats i els públics del nostre projecte cultural abans de definir una estratègia 2.0 i triar les eines que la Xarxa et proporciona; perquè, de fet, les bases que el sustenen s’han de remoure i integrar d’una vegada per totes i sense por la cultura de la cocreació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s